10 híres macska a történelem során

10 híres macska a történelem során


A macska, mint háziállat kb. 9500 évvel ezelőtt lépett be az ember életébe, legalábbis a Guinness-rekordok könyve szerint ennyi ideje tartunk macskákat. Ennek bizonyítékát 2004-ben fedezték fel, amikor a ciprusi Shillourokambos neolitikus faluban egy macska csontjait találták meg. A macska csontjai a földben egy ember csontjai mellett feküdtek, és erős a gyanú, hogy együtt temették el őket. Mindenesetre az tény: A macskák évek óta rabul ejtik az emberek szívét, a megszállottjai vagyunk ezeknek a bolyhos lényeknek, és egyáltalán nem meglepő, hogy a filmesek is szívesen dolgoznak velük. Csak van valami a macskákban, nem? Az évszázadok során világszerte elbűvölik az embereket, és mégsem tudunk betelni velük. Gyakran töltik meg macskák a képernyőinket, és vannak köztük olyanok, akik igazán híressé váltak szereplésükkel. Legyen akár Instagram sztár, vagy egy filmbeli híresség, a mostani írásom sztárjai négylábú szőrös barátaink lesznek.

 

Tíz híres macska következik!

 

1. Mr. Bigglesworth / Austin Powers

 

Forrás: Lady Lostris / austinpowers.fandom.com

 

Az eredetileg Ted Nude-Gent nevű macska alakította Mr Bigglesworth-ot az Austin Powers franchise-ban. A macska külsejét illetően egy hosszú szőrű, fehér perzsa macska volt, viszont a történet során egyszer menekülni kényszerült gazdijával, Dr. Evil-lel, egy kriogén kapszulában, és ennek köszönhetően kihullott a szőre. Így lett kopasz. Mr. Bigglesworth karakterét egy díjnyertes fajtiszta, szőrtelen szfinx macska alakítja, akinek tenyésztője Michelle Berge, a Belfry Cattery tenyészettől. Ted Nude-Gent – akinek a neve pedig épp olyan vicces, mint a filmes megjelenése – filmes úttörőnek számít, sokan úgy vélik, hogy ez a szerep egy kutyához jobban illet volna, mivel úgy tartják, egy macskát sokkal nehezebb, szinte lehetetlen betanítani egy-egy szerepre. A szfinxek viszont a legkönnyebben kezelhető macskafajták közé tartoznak, akik ráadásul könnyen alkalmazkodnak, így jól megférnek az emberrel.

Az Austin Powers-filmekből megismert Mr. Bigglesworth állítólag rendkívül rajongott a gazdiját alakító – a sorozatban ősellenségeként megismert – Mike Myers-ért. A hírek szerint Ted annyira megszerette Mike-ot, hogy minden egyes alkalommal az ölében aludt, és ezzel gyakran késleltette is a forgatást. Amikor keresték, először mindig Myers-nél nézték meg, és rendszerint ott is találták.

 

 

2. Tardar Sauce – Grumpy Cat

 

Forrás: cnn.com

 

Grumpy Cat, vagy eredeti nevén Tardar Sauce mogorva „arckifejezéséről” híressé vált nőstény házi macska és internetes híresség, valószínűleg az egyik leghíresebb macska a történelemben. 2012-ben vált népszerűvé, amikor egy képet osztottak meg róla a Redditen, és ez elterjedt az interneten. 48 óra alatt egymilliós nézettséget ért el. Később a macska fényképe alá humoros és mogorva megjegyzések kerültek. Eleinte azt gondolták, hogy a morcos arcot valamilyen képszerkesztő program segítségével hívták elő, de ez nem így történt. A macska arckifejezése valóban mogorva volt, és ez a tekintet valódinak bizonyult. Hamarosan mindenki rajongani kezdett ezért a macskáért. A grumpy macska gazdija, az arizonai Tabatha Bundesen elárulta, hogy a macskája igazából boldog – a különös kifejezés ellenére – és jó a társaságában lenni, továbbá azt is elmondta, hogy háziállata folyamatosan morcos arckifejezését törpenövés okozza. A grumpy cat nevet minden bizonnyal az arcán mutatkozó érzelem miatt kapta, mivel a grumpy szó jelentése: ingerlékeny, rosszkedvű, kelletlen, mogorva és barátságtalan.

A macska egyébként az első két évben kb. 25 milliárd forintot keresett meg gazdijának.

Grumpy Cat 2019. május 14-én, hétévesen, húgyúti fertőzésben pusztult el otthonában, Tabatha karjai közt.

 

                                   

3. Cole és Marmalade – a Youtube szenzációs macskái

 

Forrás: coleandmarmalade.com

 

Mára már Cole és Marmalade sikert sikerre halmoznak, és mulatságos videóik több mint egymillió feliratkozóval büszkélkedhetnek, de ez nem volt mindig így. Cole és Marmalade mindketten a nemkívánt macska kategóriájába tartoztak, és eredeti gazdáik kidobták őket. Új, befogadó családjuk először Cole-t találta meg az út szélén, amikor még csak 6 hetes kiscica volt, később pedig Marmalade-t is befogadták a családba, aki nem kívánt cicaként került hozzájuk. Amint a két macska megismerte egymást, azonnal a legjobb barátokká váltak, ma pedig már Youtube-sztárok. Minden macskakedvelő rajong az ő videóikért.

 

A macskák első találkozásáról szóló videót ITT tudod megnézni.

 

 

4. Lil Bub – az adományozó cica

 

Forrás: goodjobbub.org

 

Valószínűleg mindenki hallott már erről az imádnivaló híres macskáról. Legalábbis a macskarajongók igen. Ő az a híres amerikai macska, aki egyedülálló fizikai megjelenéséről vált ismertté. Bub egy nagyon különleges, egyedülálló lény volt, akit 2011 nyarán találtak meg a vidéki Indiana egyik szerszámoskamrájában egy kissé már elvadult alom egyik kölykeként. Kimentették a macskakölyköket, és azonnal látszott, hogy Lil Bub különlegesebb gondoskodást igényel, mint testvérei. Élete során számtalan egészségügyi kihívással nézett szembe. Törpének született, és nem nőttek ki a fogai, így a nyelve folyton kilógott a szájából. Ezenkívül egy ritka, Osteopetrosis néven ismert csontbetegségben szenvedett, és Lil Bub volt az egyetlen macska a történelemben, aki ezzel született.

Fotóit először 2011 novemberében a Tumblr-en mutatták meg, majd onnan átkerültek a Reddit közösségi hírportálra. Lil Bub-ot, vagy hivatalos írás szerint Lil BUB-ot a Facebook-on több mint három millióan kedvelik.

Online jelenlétének köszönhetően kiváló orvosi ellátásban részesült, de sajnos 2019. december 1-jén elhunyt. Azonban halála után is folytatódott az, ami életében kezdődött, és Lil BUB Big FUND néven működik az az alapítvány, amelynek célja, hogy segítsenek a rászoruló állatokon. Eddig már 500 000 dollár gyűlt össze, de ez az összeg folyamatosan növekszik.

 

 

5. Orangey – Macska az Álom luxuskivitelben című filmből

 

Forrás: purina.co.uk

 

Ha híres macskákról van szó a filmekben, akkor sokaknak Orangey jut eszébe elsőként, akinek egyik nagyon ismert macskaszerepe az Álom luxuskivitelben című filmben volt. Nemcsak hogy Audrey Hepburn partnereként játszhatott, de Orangey kétszer is elnyerte a Patsy díjat, amelyet évente ítélnek oda állatoknak. Orangey, vagy más néven Orangey Minerva, hím cirmos macska volt, akit a filmes Frank Inn tanított be és képzett a szerepeire.

Orangey számos filmben és tévéműsorban is feltűnt, mint például az Anna Frank naplója, vagy néhány szitucációs komédiában is megjelent, például: The Dick Van Dyke Show és a The Beverly Hillbillies. Sikerei és sok szerepe ellenére a történelem egyik legrosszabb színész macskájaként tartják számon, aki rendszeresen megharapta embertársait. Munkamorálja sem volt mindig megbízható, elmenekült, ha nem volt kedve színészkedni – a forgatást pedig mindig le kellett állítani, amíg újra megtalálják.

 

 

6. Bob, az utcamacska

 

Forrás: en.wikipedia.org

 

Számomra az egyik legmeghatóbb, szívet melengetőbb történet egy Bob nevű macskához fűződik, akiről még könyv és film is készült. Bob megmutatja egy cica valódi arcát, az önzetlen, szeretetet adó és pozitivitással feltöltő kis lény természetét. Ez az aranyos és kedves gyömbércirmos cica megváltoztatta egy ember életét, és ez már önmagában is hatalmas cselekedet volt. James Bowen drogfüggő és hajléktalan ember volt, amikor egy napon Bob sérülten – a lábán egy fertőzött seb éktelenkedett –, de elragadó természettel besétált James életébe. Először James segített a macskán, hiszen ellátta a sebét, ezt követően pedig Bob visszaadta a férfinak a törődést. Ember és macska elválaszthatatlanná vált. Együtt rótták London utcáit, felkeltve a turisták és a helyiek figyelmét. Aztán egy napon James megírta a könyvet történetükről, amiből később film is készült, és érdekesség, hogy a filmben Bob önmagát alakította.

 

 

7. Hamilton, a hippi macska

 

Forrás: businessinsider.com

 

Hamilton arcát egy különösnek tűnő bajusz díszíti. Véletlenül találtak rá egy elvadult alom egyik szülöttjeként, és az emlékek szerint nagyon nyűgös és szorongó macska volt. A Humane Society fogadta örökbe, és keresett gazdit neki. Amikor jelenlegi gazdája meglátta, azonnal tudta, hogy őt szeretné hazavinni, és szerencsére ez a macskának sem volt ellenére. A kapcsolat kettejük között azonnal kialakult, noha Hamilton nehezen szokta meg új otthonát, új életét. Mostanra egy boldog és játékos macskává vált, aki hatalmas szenzáció az Instagramon.

 

 

8. Mrs. Norris – A varázslatos Maine Coon(ok)      

 

Forrás: purina.co.uk

 

Ha filmbeli híres macskákról beszélünk, akkor nem maradhat ki az egyik legismertebb sem, aki a Harry Potter filmek szereplőjeként tett szert hírnévre. Ő játszotta Mr. Filch imádott macskáját, Mrs. Norris-t. Vagyis hát nem egyedül. Mivel ez a macska elég nagy szerepet kapott a sorozatban, ezért négy különböző Maine Coon cicára bízták rá a szerepet.  Őket képességeik, ügyességük alapján választották ki a szerepre. Alanist leginkább olyan jelenetekhez használták, amikor mozdulatlanul kellett maradni, mert ehhez ő nagyon értett; Pebbles sétált a folyosókon, miközben arra tanították, hogy induljon el, majd álljon meg egy adott helyen; Maximust arra tanították, hogy felugorjon Mr. Filch vállára, Cornilus pedig nyugodtan ülve várt a parancsra. Ki mondta, hogy egy macskát nem lehet trükkökre tanítani?

 

 

9. Mr. Jinx – A WC-használó macska az Apádra ütök című filmből     

 

Forrás: cinemacats.com

 

Egy forgatási nap nagyon-nagyon hosszú idő, akár 12-14 órát, vagy még többet is eltarthat. Éppen ezért jól bevált szokás, hogy nem egy macskával játszatnak el egy-egy szerepet, mert az túlságosan hosszú idő lenne nekik. Így Mr. Jinx szerepét is több macska játszotta el.

Az egyes jeleneteket eljátszó himalájai macskafajta a filmtörténet egyik legkomikusabb macskájaként érdemelte ki a nevét, és ha láttad az Apádra ütök című filmet, akkor tudni fogod, miért. Mr. Jinx vécét használ, integet, és számos más trükköt hajt végre a film során. Az összes macskaszereplőnek megvolt a maga egyedi képessége, csak úgy, mint a Harry Potter filmekben. A tréner egyébként még mindig a tulajdonosa Mr. Jinx két szereplőjének, akiket Peanutnak és Charlie-nak hívnak.

 

 

10. Nala, akit a legtöbben követnek

 

Forrás: kids.guinnessworldrecords.com

 

Ez a hatalmas szemű cuki cica az egyik leghíresebb macska az interneten, úgy is mondják, hogy „a világ legkövetettebb macskája”. Jelenleg Guinness-rekordtartó, mert az Instagramon ennek a sziámi/cirmos keveréknek több mint 4 millió rajongója van, és saját termékei. Nala számára azonban nem volt mindig kolbászból a kerítés, a korábbi években nehéz élete volt. Sokat betegeskedett, és menhelyen élt. A gazdája, Varisiri Methachittiphan (USA) fogadta őt örökbe, és a macska az internet használóit azonnal rabul ejtette széles, kék szemeivel. Gazdija a cica egészségével is sokat foglalkozott, akinek megfelelő kezeléssel, gyógyszerekkel és kis odafigyeléssel javult az állapota, mostanra már a világ egyik legimádottabb macskája, akiért milliók rajonganak.

 

A Naláról készült videót ITT tekintheted meg.

 

 

Forrás:

readersdigest.ca

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

CicaVilága cikkajánló

További cikk »

 

 

 

 

CicaVilága cikkajánló

További cikk »