Klepto cicák, 1. rész

Klepto cicák, 1. rész


Nincs is idegesítőbb annál, mint amikor elteszel valamit valahova, és órákkal – esetleg napokkal – később azon töprengsz, ez meg hogy került ide? De az talán még ennél is aggasztóbb, amikor biztos vagy benne, hogy bizonyos tárgyaknak hol kellene lennie, és nincsenek ott. Nem találod ott azokat, ahol hagytad. Ilyenkor az elmédben különböző történetek keringenek, amik olyan kérdésekre keresik a választ, hogy tán betörő járt itt? Vagy életre keltek a tárgyak, és egyszerűen csak kisétáltak a házból? Esetleg egy boszorkány ragadta el az éjszaka?

Ez történt meg pontosan egy családdal: a dolgok nem ott voltak, ahol lenniük kellett volna, eltűntek, vagy valami hasonló. Szerencsére azonban Christine, az anyuka tudta, mit cselekedjen: rejtett kamerákat szórt szét a házban, hogy megtalálja a tettest. Mert, hogy valaki elrakta máshova a dolgokat, és azok nem sétáltak ki a házból, abban szinte biztos volt.

A kamerák pedig elég érdekes felvételeket mutattak: a tolvaj ugyanis nem más volt, mint a család egyik tagja.

Nézd csak, itt kukucskál… Megtalálod a képen?

 

 

Christine, a ház úrnője aggódott lánya plüssállatai miatt, mivel azok folyamatosan eltűntek, vagy új helyeken találta meg őket. Mivel úgy sejtette, lánya az éjszaka leforgása alatt alszik, így az ügy zavarba ejtően rejtélyesnek bizonyult. Ki tehette el azokat más helyre? A nőnek egy zseniális ötlete támadt, hogy megfejtse ezt a misztikus ügyet: kamerákat állított fel az egész házban. Kiderült, hogy nem egy szellem kapta el a szegény plüssjátékokat, és nem is más bolygókról érkezett idegenek jöttek el pont hozzájuk, hogy felfordulást csináljanak a házban, hanem a megoldás ott lapult egészen a közelben. Batman volt a tolvaj. No nem a szuperhős, aki ártatlan emberek életét menti meg, hanem a család macskája, akit Batman-nek hívnak, de a szuperhős címke helyett jobban illik rá a szupertolvaj elnevezés. A négylábú szőrmók Christine lányának játékait lopkodja el.

Ő itt Batman:

 

 

Christine úgy gondolja, Batman macska élettörténete sokkal érdekesebb, mint magáé a szuperhősé. A családnak már volt három kimentett macskája, Buttercup, Larry és Bambi, amikor elkezdtek azon gondolkodni, hogy szerezni kéne egy Munckin (tacskó) macskát. Az Animal Planet-en láttak egy ilyen típusú macskát, ezért kutatni kezdtek, és néhány óra alatt kezükben is volt a tenyésztő címe. A Munchkinlane Cattery tenyésztő rendkívül jó múlttal és hírnévvel rendelkezik e területen, kiállítási minőségű macskákat tenyésztenek. A macskát a lányuknak szánták karácsonyi ajándékként, és öt kiscica volt az alomban. 4 lánycica, és az egyetlen fiú, Batman, aki mind közül a legkisebb volt. Így kezdődött Batman új élete egy cicaszerető házban.

A mesterkedéseket, rosszban sántikálást az éjszaka leple alatt követi el a macska, amikor főleg játékokat tulajdonít el.

 

 

A felvételeken látszik, hogy Batman minden este más és más játékot vesz ki a lány szekrényéből, majd elszalad vele. Ez a szokás akkor kezdődött, amikor Buttercup elpusztult, akkor vitte fel az emeletre az első játékot a macska úgy, mintha ajándéknak szánná. Azóta is az történik, hogy Batman beszalad a lány szobájába, kikap egy játékot a dobozából, vagy a szekrényből, esetleg ruhákat, bikini felsőt, majd átviszi ezeket Christine szobájába, amíg a nő alszik. Ezért aztán sosem dobtak ki kitömött játékokat, és azután, hogy a lány felnőtt,  megtartották a már felesleges játékokat, hogy Batman játszhasson azokkal, amiket annyira szeretett ellopni.

 

 

 

Batman kedvenc játékai, amiket szeret elvinni a szobából, általában az apró plüssállatok. A macska megszaglássza a dobozt és a környékét, játékot keres, amit elvihet, majd beveszi a szájába, és apró lábaival felmegy Christine hálószobájába. Christine szerint ő az egyetlen, akinek „ajándékot” visz a cica, de néha ha játékos kedvében van, akkor a férje és a lánya is kap apróságokat. Ezek általában madzagok, hajgumik, vagy nyakkendők. Idegenek viszont nem kapnak semmit, mivel Batman félénk cica, aki elbújik, ha ismeretleneket lát maga körül, és elő sem jön vacsoráig.

Christine nemrég döntött úgy, hogy megosztja a Batman kalandjairól készült videókat a közösségi médiában, mert nagyon szórakoztatók, és vidám perceket okoznak. Vicces feliratok és Batman féle nyávogások színesítik ezeket a videókat, miközben a háttérben heavy metal zene szól, ami pont passzol a kleptomániás cica viselkedéséhez.

 

 

 

Batmannek néhány akadályon kell keresztülmennie, hogy eljusson Christine-hez. Ha az apró lábaira gondolunk, akkor a lépcsők megmászása ijesztő feladatnak tűnik, mégis elképesztő, mennyire bírja őket.

A Munchkin típusú macskák egyébként nagyon aranyosak, kíváncsiak, és a szarkákhoz hasonlítják őket, mert szeretik a fényes vagy ellopható dolgokat. Nagyon gyakori, hogy ezek a cicák ékszereket és egyéb holmikat zsákmányolnak, de a jó hír az, hogy gazdijának Batman sem okoz soha csalódást.

 

 

A kérdés az ilyen történeteket olvasva ott motoszkál a fejben: vajon miért lopnak a macskák?

 

 

Batman esetében ez valószínűleg várható volt, mivel bátyja, Larry szintén szeret tárgyakat elemelni. De vajon mi készteti őket erre? Miért hoznak ajándékot? Miért lopnak? Annyi kérdés merül fel egy ilyen esetet olvasva, most próbáljunk válaszolni rájuk.

Röviden összefoglalva: a macskák természetéből fakad a kleptománia. Így születtek, nincs mit tenni vele. Vadászösztöneik egész egyszerűen működésbe lépnek, és az okos, sportos és lopakodó macskafélék nem tehetnek mást, mint engedelmeskednek neki. A macskák szeretnek háztartási cikkeket zsákmányolni, amiket ágyak, kanapék, hűtőszekrények alá rejtenek, olyan helyekre, ahol a kezünk nem fér el könnyen.

 


 

Minden macska más és más, így nyilván mindnek más az oka a lopásra. Viszont a fent említett ösztön és mellette az unalom szintén nyomós ok lehet arra, hogy egy macska gyakorolja a kleptománia tudományát. Néha csak figyelmet akar így kivívni magának, vagy több ételt szeretne, vagy egész egyszerűen csak így jelöli a területét. Az ok minden macskánál más, de függetlenül attól, hogy a kleptomániás hajlam oka a figyelem, a játék, az étkezés, vagy a gyémántok utáni rajongás, minden esetben ártalmatlan cselekedet.

 

 

Viszont a cicára nézve veszélyes is lehet. Ezért mindenképpen védjük a cicákat, és rejtsük el az apró dolgokat, mert akárcsak egy kisgyerek, ők is lenyelhetik a tárgyakat. Figyeljük meg továbbá viselkedésük változásait, mivel ezek is komoly problémákat jelezhetnek. A szőrösebb tárgyak, gumiszalagok, gemkapcsok előkelő helyen szerepelhetnek a macskák lopásra váró listáján, de ezek könnyen le is nyelhetők, így ha ezeket a tárgyakat nehezen elérhető helyen tartod, megkímélhetsz egy költséges állatorvosi látogatást és stresszt, aggodalmat. A szokásos viselkedéstől való eltérések pedig súlyos egészségügyi problémák jelzői lehetnek, amelyeket meg kell beszélni a háziorvossal. Ebben az esetben azonban az imádnivaló tolvaj nem a saját érdekében lop, hanem más valaki érdekében, és a lopott tárgyat ajándéknak szánja. De vajon miért érzik úgy a macskák, hogy valamit adniuk kell gazdáiknak?

 

 

 

 

A legtöbb macskaviselkedés-szakértő egyetért abban, hogy a számtalan lehetséges ok közül, ami miatt a macskád ajándékot ad neked, az elsődleges ok az irántad érzett szeretete. Ez teljesen nyilvánvaló. Sokszor ez nem plüssállat formájában nyilvánul meg, hanem például levelek, egerek, madarak, vagy bármi más, amit elpusztíthattak a szabadban töltött idő alatt. Ezen kívül számos más elmélet is született arról, hogy vajon miért viselkednek így a macskák, és miért éreznek késztetést az ajándékozáshoz? A döglött madár a párnádon, bármennyire is szörnyen hangzik így leírva, vagy elképzelve, annak a jele, hogy a macskád szeret téged, és hálás neked a táplálékért, és a meleg, szerető otthonért.

Persze az is lehet, hogy a macskád egyszerűen csak azt gondolja: „Így csinálják, te szánalmas ember!”, mert soha nem lát téged vadászni a zsákmányért. A döglött madárral pedig megmutatja, hogyan kell ezt csinálni. Vagy lehet, hogy a macska azt akarja feléd közvetíteni, hogy: „Kicsit soványnak tűnsz, egyél”. Bármi legyen is az oka, ne reagálj undorodva, hanem légy hálás, dicsérd meg szőrös barátodat, és tanítsd meg neki, hogy döglött állatok helyett inkább értékes tárgyakat, ékszereket hozzon máshonnan. Ne!!! Nehogy ezt tedd!!! Ez csak vicc volt!

Legyen szó játékról, egérről vagy lányod bikini felsőjéről, fogadd el az ajándékokat szeretettel, dicsérd meg őt, és várd a további ajándékokat!

 

 

 

 

Emlékezz mindig arra, hogy a macskád annyira szeret téged, mint te őt, és ezt úgy fejezi ki, hogy ajándékokat visz neked. Jól láthatjuk, hogy Batman nagyon imádja Christine-t, és éjszakai kóborlásaival széppé teszi a napjait. Christine azt is elmondta, hogy Batman nem nagyon szereti a finomságokat, bár néha-néha megpróbál azért ellopni egy darab csirkét vagy pulykát a tányérjáról, ha hátat fordít neki. A kis tolvaj folyamatosan ámulatba ejti őket, és mostmár minket is!

 

A videót Batman kalandozásairól ITT tudod megnézni!

 

 

Forrás:

batman_the_munchkin_cat / Instagram

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

CicaVilága cikkajánló

További cikk »

 

 

 

 

CicaVilága cikkajánló

További cikk »