Nem albínók, de fehérek

Nem albínók, de fehérek


A fehér oroszlán rendkívül ritkának számít, és azt is tudni vélik a tudósok, hogy többségük nem az albinizmusnak köszönheti színét, hanem a leucizmusnak nevezett recesszív tulajdonságnak.

 

Az egyes genetikai állapotok

Többféle genetikai állapot van, ami megváltoztathatja az állat eredeti színét.

A melanizmus, amely által a szőrzet sötétbarna, esetleg fekete elszíneződést kap, köszönhetően a melanin festékanyag felhalmozódásának. Fekete oroszlánt korábban csak kettőt találtak, de ennek valódisága azóta sem derült ki.

Az albinizmus is igen ritka a nagymacska fajtáknál, ennek esetében az állatok szervezete egyáltalán nem termel pigmentet.

A leucizmus egy olyan állapot, amely a pigmentáció részleges elvesztését eredményezi egy állatban, ami fehér, sápadt, vagy foltos elszíneződés a bőrön, a szőrön, a tollakon, a pikkelyeken, de nem a szemen. A Kínában világra jött fehér oroszlánikrek szőre színét pont ez a ritka genetikai rendellenesség okozza, amely gátolja azt, hogy a bőrsejtek pigmentet termeljenek. A leucizmus pigment-szegénységgel jár ugyan, de eltérően az albinizmustól ez nem hat az állat látására, így nem változtatja meg a szemeket pirossá, mint az albinizmus tenné. Így a bőr és a szemek megőrizték eredeti színüket.

Jelenleg kb. 13 fehér oroszlán él vadon, míg fogságban kb. 100.

 

Fehér négyes ikrek

A Nantong Forest Safari Parkban, Jiangsuban, Kínában, 2020 novemberében született egy négyes iker, és mindegyikük fehér színnel jött a világra.

Mind a négy oroszlánbébi hímnemű, akik rendkívül barátságosak, születésük pillanatától sokat játszottak egymással, sokat ettek, és igazi modellként pózoltak a kamerák előtt. A közönségnek egyébként kb. másfél hónappal a születésük után mutatták meg őket. S az internet népe azonnal megszerette az ikreket. A kölykök nagyon gyorsan nőttek, és teljesen egészségesek.

 

 

A Global White Lion Protection Trust szerint a fehér oroszlánokat nem tekintik külön fajnak. Annak ellenére pedig, hogy nagyon ritkák, mégsem sorolják a veszélyeztetett állatok közé, így nincs is arra vonatkozó törvényi előírás, hogy kiemelt védelmet biztosítsanak számukra. Viszont ez csak napjainkban van így, a későbbiekben emiatt bekövetkezhet változás. Mivel a ritkaság miatt akár a kihalás veszélye is fenyegetheti őket, ezért sebezhetőként tartják őket nyilván. 

Forrás:

boredpanda.com

Képek: afp.com

 

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

CicaVilága cikkajánló

További cikk »

 

 

 

 

CicaVilága cikkajánló

További cikk »