TOP 10 legnépszerűbb macskafajta, 2. rész

TOP 10 legnépszerűbb macskafajta, 2. rész


Nem hiszem, hogy van olyan ember a világon, aki nem szereti a macskákat. Hiszen mind egytől egyig imádni való, és olyan szórakoztató nézni őket. Ráadásul akárcsak a kutyák, a macskák is hű társak, megbízható barátok, és gyorsan családtaggá válnak az életünkben. Az is igaz, hogy legtöbbjük eléggé lusta, hiszen több mint a fél napot alvással töltik, valójában életük hetven százalékát, mégis szeretjük őket, különösen akkor, ha valami vicces csacsiságot csinálnak. Most megismerkedünk néhány cukisággal, a második rész következik.

                                             

 

TOP 10 legnépszerűbb macskafajta, 2. rész

 

6. Skót lógófülű macska

 

1961-ben, egy perthshire-i farmon született egy kismacska, Susie, amelynek fülei a fejére lapultak. A farmer, William Ross érdeklődését felkeltette a cica, ezért megkérte annak gazdáját, hogy vigyen magával egyet a farmjára, hogy tenyészthesse. Így született meg a skót lógófülű macska.

A fajtát az 1978-as amerikai kiállításon ismerték el győztesnek, és a tenyésztés fő központja az Egyesült Államokban található. A skót lógófülűt normál fülű macskákkal kell pároztatni, mert különben valószínűleg ízületi vagy porcproblémák lépnek fel. Bár a tenyésztő állítja, hogy a lógó fül nem okoz kellemetlenséget a macskáknak, félő, hogy a fajta hajlamos a fülatkára vagy a süketségre. Ezek a cicák nyugodtak és szelídek.

Bár a skót lógófülű macska halk hangú fajta, meglehetősen kíváncsi és barátságos társ. Inkább emberek társaságában szeret lenni, és részt vesz az emberek tevékenységében. Szeret játszani. Ezen kívül jól alkalmazkodó macskafajta, amely akár zajos, akár nyugodt környezetben is jól elvan. Nem okoz számára problémát, hogy megbarátkozzon az új helyzetekkel.

A skót lógófülű macska élettartama 11-14 év.

 

7. Brit rövidszőrű macska

 

A brit rövidszőrű a hagyományos brit macska kitenyésztett fajtája. Legnépszerűbb színváltozata a kék, melynek enyhe kékesszürke szőrzetéhez rézsárga szemek társulnak. Ezen kívül rengeteg, több száz színváltozat létezik, népszerűek a cirmos, márványos, krém és lila színű macskák is.

A brit rövidszőrű máig a történelem egyik legkorábban megjelent fajtája, ősei valószínűleg brit tanyasi macskák voltak Nagy-Britanniában, melyek az ott honos vadmacska és a rómaiak által az első században behozott macskák keveréke. A szigetországban jelenleg is hatalmas népszerűségnek örvend.

A brit rövidszőrűek története egészen az első századig nyúlik vissza, így ez az egyik legkorábban felismert macskafajta. A történet szerint a macskák erdőben élő vadmacskák voltak, akik keveredtek az európai populációval. A macskák természetes elszigeteltsége miatt lassan kifejlődött a ma is ismert, zömök testalkatú, dús bundájú, kerek pofájú fajta. A történelmi feljegyzések és a művészeti alkotások alapján bizonyos, hogy a mai macska lényegében változatlan a kezdeti típusú ősétől.

A fajta kitenyésztése valóban a 19. században kezdődött, nagy hangsúlyt fektetve az egyébként szokatlan kékesszürke színű cicák tenyésztésére. Egyes források szerint egy brit művész és úttörő tenyésztő, Harrison Weir koncepciója alapján kezdődött a fajta egységesítése, mások szerint egy egész csoport vett részt a kutatásokban. Weir 1871-ben, a londoni kristálypalotában bemutatott show keretein belül mutatta be a brit rövidszőrűt.

A háború után, a fajta fenntartása érdekében a brit rövidszőrűt keresztezték harmadik generációs perzsa macskákkal, valamint francia karthauziakkal is, majd mikor már nem fenyegette kihalás ezen fajtákat, a tenyésztők újra a fajtisztaság létrehozására törekedtek. Az 1970-es években ismerték el újra a brit rövidszőrű tiszta vérvonalát.

Tulajdonképpen egy békés, de észrevehetően méltóságteljes macska, olyan érzésünk lesz a láttán, mintha egy hölggyel, vagy úrral élnénk együtt. Kiscicaként meglehetősen energikus, felnőtt korára már nem olyan aktív és játékos, de édes természetű, nagyon ragaszkodik a gazdájához. Más háziállatokkal és gyerekekkel is nagyszerűen kijön, remekül bírja a nyúzást, dögönyözést, de azt nem szereti, ha cipelik. Benti cicának ajánlott, ápolása egyszerű, nem szükséges rá sok időt fordítani. Viszont elhízásra nagymértékben hajlamos, ezért ügyelni kell kedvencünk diétájára.

A brit rövidszőrű élettartama 12-17 év.

                                                                                                          

8. Tacskómacska

 

A tacskómacska története az Egyesült Államokban kezdődik, amikor 1984-ben, Louisiana államban Sandra Hochendale a kocsija alól kimentett két rövid lábú, vemhes macskát, akiket később Blackberry-nek és Blueberry-nek kereszteltek el.

1994-től külön fajtaként jegyzik őket. A rövid láb egyébként génhibára, illetve örökletes betegségre vezethető vissza, így sok szervezet nem is örült annak, hogy elismerték ezt a macskát külön fajként. Szerintük ez arra ösztönzi a tenyésztőket, hogy deformitásokkal új macskafajtákat hozzanak létre.

A macskafajtát csak magyarul nevezzük tacskómacskának, az angol neve Munchkin, amit állítólag az Óz, a csodák csodája pici lényeiről, a mumpicokról kapott.

Barátságos, kedves macskák, akik állandóan játszani szeretnének. Ez az alapelemük. Igazi családi macskák, akik szeretik a társasági létet is. Viszont főleg benti tartásra javasolják őket, hiszen nagyon rövid lábaik miatt ugróképességük nagyon minimális. Nyugodt macskák, de sok törődést igényelnek.

A tacskómacska élettartama akár 13 év is lehet.

 

9. Egzotikus rövidszőrű

 

Az egzotikus rövidszőrű macskafajta gyökerei az Egyesült Államokból erednek. Az 1950-es és 60-as években néhány, az amerikai rövid szőrű macskát tenyésztő elhatározta, hogy a fajta ezüst egyedeinek szőrszínét és szemszínét feljavítja. Ezt a tervüket a perzsával való keresztezéssel szerették volna megvalósítani. Ezzel egy időben azonban más, szintén amerikai rövid szőrűt tenyésztők a keresztezés ellen indítottak hadjáratot, mert úgy vélték, a fajta autentikus, tanyasi rövid szőrű, és nem kellene belekeverni perzsa vért. Az egzotikus rövid szőrűt a lusta gazda perzsájaként is emlegetik. Perzsa típusú, rövid szőrű cicáról van szó, amely perzsa és amerikai rövid szőrű macskák keresztezésével jött létre 1960-ban.

Nyugodt és gyengéd tulajdonságai ellenére azonban nem egy lusta macskafajta, mint a perzsa macskák általában. Rendkívül élvezik az emberek társaságát és szeretnek játszani. Kíváncsi és játékos természetük a család kedvencévé teszi őket, más társállatokkal is jól megvannak, szinte szavukat sem hallani. Nem szeretik, ha egyedül hagyják őket, nagyon ragaszkodnak és hűségesek.

Az egzotikus rövidszőrűek élettartama körülbelül 8-15 év.        

 

10. Szibériai macska

 

A szibériai macska őse számos hosszú szőrű macskafajtának, mint például a perzsáknak is. Körülbelül 1000 évvel ezelőtt alakult ki ez a fajta, bár pontosan nem tudják, mikor jelent meg az első ilyen mutáció. Leggyakrabban az oroszországi Szentpétervár környékén fordult elő. Ebből lehet következtetni arra, hogy a fajta is erről a vidékről származik. A bunda erős megvastagodása a rendkívül hideg, zord időjárásnak köszönhető. Úgy tartják, a szibériai macska Oroszország nemzeti kincse, sok történet, népmese, és tündérmese született róla.

Úgy tűnik, hogy a hideg környezetben élve ezek a szibériai macskák jól meg vannak az emberekkel, szeretik őket és ragaszkodnak hozzájuk. Rendkívül gondoskodóak, főleg ha a gazdi megbetegszik, jönnek és megvigasztalják őt, hozzábújnak, hogy gyorsabban gyógyuljon. Nagyon aktív macskatípus a nyugodtság ellenére is, és meglehetősen játékos. Minden fajta macskajátékra nyitott. A szibériai macskák szeretnek a vízzel játszani, ezért előfordulhat, hogy kifröcskölik a vizet a fürdőkádban, vagy tócsákba ugrálnak.

A szibériai élettartama 11-15 év.

 

 

Forrás:        

freeaddon.com

wikipedia

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

CicaVilága cikkajánló

További cikk »

 

 

 

 

CicaVilága cikkajánló

További cikk »